VEELGESTELDE VRAGEN

HOE OUD MOET IK ZIJN OM TE STARTEN MET DE RIJOPLEIDING?
Vanaf november 2011 mag je starten met een rijopleiding vanaf 16,5 jaar. Deze nieuwe regel staat ook wel bekend als het 2toDrive experiment. Je mag dan je praktijkexamen afleggen op de dag dat je 17 jaar bent geworden. Tot je 18e verjaardag mag je alleen op de weg onder begeleiding van de 5 door jou uitgekozen coaches. Alle informatie over dit project vind je op www.2todrive.nl

IN WELKE REGIO RIJDT RIJSCHOOL COACH?
Kom je uit de regio Leiden en omliggende gebieden? Dan ben je altijd welkom bij Rijschool Coach. De rijlessen en het Praktijk-examen auto zullen afgenomen worden in de regio Leiden. Woon je net buiten dit gebied dan kan je opgehaald worden in één van omliggende treinstations of bushalten.

HOE SNEL KAN IK BIJ RIJSCHOOL COACH TERECHT?
Ligt aan verschillende factoren de planning van de rijschool en jouw agenda meestal kan je al een proefles krijgen binnen 1 tot 3 dagen. Wil je graag op een specifieke datum starten dan raden wij aan om dit zo vroeg mogelijk te laten weten, zodat er tijd vrij gehouden kan worden op deze datum. Je kunt een bericht sturen met het contactformulier of even bellen op telefoonnummer 06 – 44 85 59 58.

IK HEB AL ERVARING MET AUTORIJDEN, KAN IK BIJ RIJSCHOOL COACH TERECHT?
Natuurlijk kun je bij Rijschool Coach terecht! Het komt regelmatig voor dat een cursist zich niet prettig voelt bij de huidige rijschool, of dat de rijles door bepaalde omstandigheden een tijdje stil heeft gelegen. Ook als ervaren bestuurder krijg je een gratis proefles waarin er wordt gekeken hoe ver je bent en hoeveel lessen je nog ongeveer nodig hebt voordat je toe bent aan het praktijkexamen. Mocht je al een rijbewijs hebben, maar ben je al lange tijd niet meer toegekomen aan rijden, dan kun je ook bij Rijschool Coach terecht voor een korte opfriscursus.

KAN IK ZELF BEPALEN WANNEER IK LES KRIJG?
De lesuren worden in overleg tussen jou en de rijinstructeur ingepland. Wanneer de gewenste tijd nog vrij is kun je rijlessen volgen op het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Na elke rijles wordt er een nieuwe afspraak ingepland. Dit houdt het ook flexibel voor jou. Zo kan je om je werk, school, sport en hobby’s heen plannen.

MOET IK EEN THEORIE-CERTIFICAAT HEBBEN VOORDAT IK BEGIN MET RIJLESSEN?
Nee, het is wel aan te raden om dit zo snel mogelijk tijdens de opleiding te halen. Het vergroot je verkeersinzicht en je kunt je dan volledig focussen op de praktijklessen. Je hebt het theoriecertificaat nodig voordat je op praktijkexamen gaat.

WAT MOET IK MEENEMEN NAAR HET THEORIE-EXAMEN?
Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen: Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs en de oproep die je hebt ontvangen. Heb je een van deze niet bij je? Dan is de kans groot dat de medewerker CBR je niet toelaat tot het theorie-examen!

WAT IS DE GELDIGHEIDSDUUR VAN HET THEORIECERTIFICAAT?
De geldigheidsduur van een theoriecertificaat is 1,5 jaar.

HOEVEEL RIJLESSEN HEB IK NODIG?
Het aantal rijlessen dat je nodig hebt hangt helemaal af van je eigen kunnen. De instructeur doet er alles aan om je in 1 keer te laten slagen met een zo kort mogelijke opleiding. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat wij er wel naar streven om een zekere, zelfbewuste en veilige kandidaat af te leveren aan het CBR. Voordat je begint aan de rijopleiding krijg je van ons een gratis proefles cadeau. Na afloop van deze proefles geeft de rijinstructeur jou een inschatting van het aantal benodigde lessen. Zo weet je vooraf ongeveer hoeveel lessen je nodig gaat hebben voordat je kan deelnemen aan het praktijkexamen.

WAT IS EEN TUSSENTIJDSE TOETS?
Na ongeveer driekwart van de rijopleiding kun je deelnemen aan een tussentijdse toets. Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe de rijvaardigheid van de cursist is gevorderd. De toets volgt het verloop van het echte examen en duurt ook 55 minuten. De rij-instructeur rijdt mee tijdens deze rit. Na afloop van de tussentijdse toets krijg je een evaluatie. Zo weet je precies wat je goed doet en aan welke punten je nog moet sleutelen om het echte praktijkexamen te kunnen halen. De ervaring van een tussentijdse toets geeft je ook meer zelfvertrouwen tijdens het echte praktijkexamen.

WANNEER KAN IK DEELNEMEN AAN DE TUSSENTIJDSE TOETS?
Rijschool Coach bepaalt samen met de cursist het tijdstip van de toets. Het CBR adviseert om de toets af te leggen na ongeveer driekwart van de rijopleiding.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN TUSSENTIJDSE TOETS?
Na afloop van de tussentijdse toets geeft de examinator advies op diverse onderdelen. Zo weet je precies waar je nog aan moet werken. Verder kun je alvast wennen aan de examensituatie, waarbij nervositeit grotendeels weggenomen kan worden. Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende praktijkexamen.

WAT IS EEN EIGEN VERKLARING?
Het is belangrijk dat je gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring. Het invullen van deze verklaring doe je via Mijn CBR. Je kan ook de Gezondheidsverklaring op papier invullen en indienen. De Gezondheidsverklaring vul jezelf in. Want het gaat om je persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met DigiD met de extra controle via SMS. Heb je nog geen DigiD met SMS-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal. Nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Doe dit zo vroeg mogelijk want zonder gezondheidsverklaring kan je geen praktijk-examen doen.